Lasten luovuuden vallankumous − Niksulan TV edelläkävijänä

Saana Saarisen uutuuskirja kertoo, kuinka lapset tekivät yhdessä aikuisten kanssa TV-historiaa television valloittaessa Suomea 1960-luvulla. Suomen ensimmäinen lasten tv-sarja otti rohkeasti lapset mukaan ohjelmantekoon ja sisällöntuotantoon. 

Niksulan TV:n Mannerheimin lastensuojeluliitolta saama ainutlaatuinen Arvo Ylppö -palkinto oli merkittävä tunnustus Niksulan ansioista. Palkinto annettiin ensimmäisen ja ainoan kerran muulle kuin lääkärille.

Niksulan TV:n myötä syntyi lasten luovuuden näkyvä vallankumous, kun lapset tekivät tv-historiaa. Television tuleminen perheiden ulottuville 1960-luvulla mullisti lasten ajankäyttöä ja vapaa-ajan, tiedonsaannin ja oppimisen mahdollisuuksia sekä loi uusia samaistumiskohteita. Ohjaaja Irja ja näyttelijä Matti Raninin luoma kiitetty sarja raivasi tietä muillekin lastenohjelmille.

Kirja perustuu sarjaa tehneiden silloisten aikuisten ja lasten tuoreisiin haastatteluihin, jossa kaikkiaan 28 tekijää kertoo kokemuksistaan. Muistoistaan puhuvat monet ansioituneet kulttuurintekijät, kuten Raninien veljekset, näyttelijä Jaana Saarinen, musiikkileikkikoulujen luoja Marja-Riitta Väkevä ja kirjailija Kari Vaijärvi.

Runsaasti kuvitettu kirja kuvaa suorien lähetysten vilkasta studioelämää ajalta, jolloin aikuisten ja lasten yhteistyö kukoisti. Viikoittainen sarja teki lapsuutta ja lasten luovuutta näkyväksi uudella ja kekseliäällä tavalla.

TILAA KIRJA! Tilausosoite: luovuudenvallankumous@gmail.com

Tarjoushinta 20.4.2024 asti: 25 € + postituskulut

ELPO ry • Vuorikatu 25 B 9 • 13100 Hämeenlinna

Elpo logo.