Kohti valoa ja järjestystä
Suonpää, Visa (Elpo ry 2000): Kohti valoa ja järjestystä: Aleksanteri Ahola-Valon 1930- ja 40-lukujen rationaalinen ajattelu ja tulevaisuuden ihmisen muokkaaminen
Ahola-Valo piti itseään tulevaisuuden ihmisenä. Saatesanoissa kulttuurihistorian professori Kari Immonen toteaa:
”Kuten Suonpää osoittaa, Ahola-Valon todella oli hyvin erikoislaatuinenkin ajattelija ja toimija. Tämä on usein peittänyt sen, että hänessä samalla konkretisoitui vuosisadan aatehistoria ja ajattelutapa poikkeuksellisen tietoisena, vahvana ja moniulotteisena. Ahola-Valo on 1900-luvun laboratorio.”
Takakannen tekstin sanoin:
”Kohti valoa ja järjestystä on kulttuurihistoriallinen tutkimus laajaa kiinnostusta ja suuria intohimoja herättäneestä suomalaisesta kuvataiteilijasta ja tiedemiehestä, Aleksanteri Ahola-Valosta (1900–1997). – – Kirja käsittelee Ahola-Valon 1930- ja 40-lukujen ajattelun erilaisia rationaalisuuden perspektiivejä ja suuntaviivoja. Rationaalisuus liittyi vahvasti tulevaisuuden ihmisen muokkaamiseen. – – Ahola-Valo kutsui itseään huoltokulttuuriarkkitehdiksi. Huoltokulttuuriarkkitehti suunnitteli välineet, joilla ihmisen työmenetelmät, ajankäyttö ja kodin ympäristö muokattiin uudelleen.”