Aleksanteri Ahola-Valo ja viisas rakkaus

Suvanto, Risto: Aleksanteri Ahola Valo ja viisas rakkaus. Hämeenlinna, Elpo ry, 1994.

Risto Suvannon kirja Ali Ahola-Valon elämästä ja ajattelusta on oivaltava yleiskuva elämänvaiheista, jotka tuntuvat vähintäänkin uskomattomilta. Ahola-Valo ja viisas rakkaus on kronikka, joka astuu askeleen pidemmälle kuin tavallinen elämäntarinan yleisesitys. Se sukeltaa välillä syvälle hämmästyttävän ja poikkeuksellisen ihmisen kohtaloon ja aikaansaannoksiin. Sitä Ahola-Valo todella teki, aikaansai: toi, loi, rakensi, työsti ja ennen kaikkea ajatteli asioita lähes kokonaisen vuosisadan. Ahola-Valon vaikutus kulttuuriin jatkuu yhä.

”Keppiinsä nojaten harmaapäinen vanhus lietsoi kuulijoihinsa ihmisyyden ihanteita, rehellisyyttä ja rakkauden kaikkivoittavuutta. Avajaisjuhlassa tulikin nykymaailmassa harvinainen olo, ylevä tunne. Sellainen, joka panee ajattelemaan, saa sisikunnassa parempia voimia liikkeelle.” (Heikki Tuomi-Nikulan kuvaus Lapin yliopiston avajaisista vuonna 1994, kerrottu kirjassa Aleksanteri Ahola-Valo ja viisas rakkaus)

Näin tekee myös Risto Suvannon kirjoittama kirja: herättää halun ja tahdon tehdä jotakin enemmän, paremmin, hyvän puolesta. Se herättää uudelleen myös uskon ihmisyyteen ja siihen, että Ali Ahola-Valon työ ei mennyt hukkaan. Ahola-Valo oli todellinen tiennäyttäjä, valo monien ihmisten pyrkimysten edellä. Hänen työnsä elää taiteessa, kirjoissa, hänen elämäntarinassaan ja kasvatusjärjestelmässään. Risto Suvannon kirja on innostava ja intensiivinen johdatus Ahola-Valon elämään, ajatteluun, toimintaan ja taiteeseen. Se herättää halun tietää ja ymmärtää lisää. Se herättää myös lähtemättömän kunnioituksen, joka voi olla alku viisaamman rakkauden maailmaan.

ELPO ry • Vuorikatu 25 B 9 • 13100 Hämeenlinna

Elpo logo.