Aikuiset ja lapset kasvatuksen pyörteissä

Aikuiset ja lapset kasvatuksen pyörteissä: 5-osainen valistushistoriallinen näytelmä. Hämeenlinna: Elpo ry, 1997. Suomennos: Aleksanteri Ahola-Valo.

Aleksanteri, Ali Ahola-Valon (1900–1997) vuonna 1912 kirjoittama näytelmä, joka syntyi tsaarinajan Venäjällä lasten ponnistellessa oikeuksiensa ja koulunkäynnin puolesta. Näytelmä esitettiin Viiritsan kylässä vuonna 1914. Taiteilija, kasvatustieteilijä Ahola-Valon näytelmä kiteyttää kirjoittajansa, ympäröivien lasten ja monien aikuisten taistelun hyvyyden puolesta pahuutta, paheita ja välinpitämättömyyttä vastaan. Näytelmä on esitetty ja esitys taltioitu Hämeenlinnan miniteatterissa vuonna 1998 Marja Myllyniemen ohjaamana.
Ahola-Valo totesi näytelmästään vuonna 1997:

”Koko maailmassa, jossa elää miljardeja ihmisiä, ei ole vastaavaa näytelmää. Tämä näytelmä on koko maailmassa ensimmäinen, jossa lapsi johdattaa aikuiset oikealle tielle.”
Samana vuonna Ali piti puheen näytelmässä mukana oleville projektin alussa:
”Mitään ei maailmassa pidä tehdä, jollei ole tarkoitusta. Tällä näytelmällä on jättitarkoitus. Siinä lapset rohkeasti ja pelkäämättä arvostelevat aikuisten tyhmyyttä, jota oli Venäjällä Vyiritsassa vuosisadan alussa.”

Näytelmä on kiinnostava historiallisesti, mutta myös siksi, että sen kirjoitti nuori poika suurella viisaudella ja laajakatseisuudella. Näytelmää voisi käyttää mm. koulujen opetusohjelmissa ja lasten ja nuorten näytelmäryhmissä ja harrastuksissa.

ELPO ry • Vuorikatu 25 B 9 • 13100 Hämeenlinna

Elpo logo.