Aika laulaa laulujaan


Aika laulaa laulujaan: kertomus suomalaisen suvun vaiheista Pietarissa ja Inkerinmaalla 1860-luvulta vuoteen 1919. 2007.

”Kirja on kiehtova kertomus kahden nuoren miehen matkasta aikuisiksi miehiksi pääosin ennen Suomen itsenäistymisen aikaa.” Johanna Pihlava: Turun Sanomat 25.7.2007

Aika laulaa laulujaan on Aleksanteri Ahola-Valon (1900–1997) suvun vaiheista kertova taitelijan veljentyttären, Ritva Aholan, kirjoittama dokumenttiromaani. Se perustuu pääosin veljesten Aleksanterin ja Felixin isän, Pekka Aholan muistiinpanoihin, kirjeisiin, lehtikirjoituksiin, julkaisemattomiin teksteihin ja runoihin sekä Aleksanteri Ahola-Valon Koulupojan päiväkirjoihin.

Kirjassa kerrotaan suvun dramaattisista vaiheista 1860-luvulta lähtien Pekka Aholan kuolemaan (1919) asti. Suvun tarina alkaa Pekka Aholan isovanhemmista Pohjanmaalta ja kulkee Karjalan kautta 1900-luvun alun Pietariin. Pekka Ahola oli tolstoilainen kansanvalistaja, joka vei myös poikansa Alin tapaamaan Leo Tolstoita. Pekka Aholan aatteen kuvaus aikakauden myllerrysten keskellä on tärkeä osa romaanin keskeistä historiallista antia. Ritva Aholan romaani on henkilöidensä tunne-, ajatus- ja aatemaailmaa syväluotaava romaani, joka tuntuu todelta kaikilla tasoilla.

Kirja on elävä, kiehtova ja syvällisesti lasta ymmärtävä kuvaus kahden nuoren, puoliorvoiksi jääneiden poikien, Alin ja Felixin lapsuudesta ja nuoruudesta. Isä Pekka Ahola ja äitipuoli Anna II ovat aikuisia, joita romaani ymmärtää, mutta antaa lukijan nähdä tapahtumat erityisesti lasten näkökulmasta.

Aikakausi valottuu kiinnostavasti ja koskettavasti suvun ja perheen kohtaloiden kautta, ja pääosaan nousee tarinan mittaan luonnostaan Ali, joka oli aikaansa edellä jo lapsena. Romaani auttaa ymmärtämään monipuolisen taitelijan ja neron taustoja ja lapsuuden kokemusten vaikutuksia hänen myöhempään toimintaansa.

Romaanin kieli on hyvää ja sujuvaa, dialogi elävää. Uskomattomat tositapahtumat tempaavat mukaansa ja saavat elämään, välillä tuskallisestikin, perheen kohtaloita. Suurten vaikeuksienkin keskellä elää nuoren Alin luovuus, joka pääsi hänen myöhemmässä elämässään valtaisaan kukoistukseen. Vaikeuksista huolimatta tai niiden vahvistamana Alista kehittyi itsenäinen ajattelija, taiteilija ja tieteilijä, rakentaja, toteuttaja ja kasvattaja, joka näki aikuisten heikkouksien ja väkivallan läpi jo varhain.

ELPO ry • Vuorikatu 25 B 9 • 13100 Hämeenlinna

Elpo logo.