Saana Saarinen

Tietokirjailija, toimittaja, fil. maist.

Olen työskennellyt tietokirjailijana ja toimittajana 1980-luvun puolivälistä lähtien. Olen kirjoittanut 16 tietokirjaa, useita romaaneja sekä tehnyt töitä toimittajana aikakauslehdille, radiolle ja tv:lle. (ks. lisätietoja nettisivuiltani saanasaarinen.net)

Tapasin Aleksanteri Ahola-Valon ensimmäisen kerran vuonna 1983 pian hänen Suomeen muuttonsa jälkeen, kun kirjoitin hänestä laajan artikkelin Seura-lehteen. Sittemmin kirjoitin hänestä artikkeleita myös mm. Voi hyvin-, Opettaja- ja ET-lehtiin sekä tein radio-ohjelmia Koulupojan päiväkirjoista Lähiradioon.

Vuonna 2015 kirjoitin Ahola-Valon elämään liittyvän Finnlectura Oy:n julkaiseman tietokirjan Tapasin Tolstoin. Taiteilija Ahola-Valon muistikuvia Repinistä Rytiin.

Syyskuun 2017 lopulla ilmestyi Elpo ry:n julkaisema, kirjoittamani kirja Vallankumouksen suomalainen silminnäkijä. Aleksanteri Ahola-Valon vuosi 1917 Pietarissa. Kirja perustuu Ahola-Valon itsensä kokemiin ja kertomiin tapahtumiin Venäjän vallankumousvuonna. Mukana on myös monia vallankumoukseen liittyviä tapahtumia ja ajatuksia vuosilta 1914−1921. Kirjassa on paljon mielenkiintoista ja ennen julkaisematonta aineistoa vallankumouksesta, jonka keskellä nuori Aleksanteri toimi ja myös vaikutti tapahtumien kulkuun.

Tämä kirja toteutettiin opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksella.

Kirja julkaistiin Pietarissa 22.9.2017 Suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin luentotilaisuudessa. Luento jatkui selostamallani kiertoajelulla Pietarin keskustassa paikoilla, joissa Ahola-Valo todisti muun muassa helmikuun 1917 vallankumouksen aamun sekä näki Leninin ja Svinhufvudin yhdessä allekirjoittamassa Suomen itsenäisyysjulistusta. Hän myös levitti Pravdaa ja vallankumousjulisteita sekä tunsi yhden keskeisimmistä rikkaista vallankumouksen tukijoista.

Uusin kirja on vuonna 2019 ilmestynyt Kauppaleikki muuttuu todeksi  Tarinoita seikkailuista Suomen linnoista.   Kirja on tarinallinen historiallinen teos, jonka yhtenä linnana on Ilja Repinin kotilinna, jossa Ahola-Valo kävi vuonna 1912 näyttämässä piirustuksiaan.

ELPO ry • Vuorikatu 25 B 9 • 13100 Hämeenlinna

Elpo logo.