Saana Saarinen

Tietokirjailija, toimittaja, fil. maist.

Olen työskennellyt tietokirjailijana ja toimittajana 1980-luvun puolivälistä lähtien. Olen kirjoittanut parikymmentä tietokirjaa ja ollut mukana tekemässä yli 30 tietokirjaa. Lisäksi olen kirjoittanut useita romaaneja sekä tehnyt töitä toimittajana aikakauslehdille, radiolle ja tv:lle. (ks. lisätietoja nettisivuiltani saanasaarinen.net)

Tapasin Aleksanteri Ahola-Valon ensimmäisen kerran vuonna 1983 pian hänen Suomeen muuttonsa jälkeen, ja kirjoitin hänestä useita artikkeleita, mm. Seura-, Voi hyvin-, Opettaja- ja ET-lehtiin, sekä tein radio-ohjelmia Koulupojan päiväkirjoista Lähiradioon.

Vuonna 2015 kirjoitin Ahola-Valon elämään liittyvän Finnlectura Oy:n julkaiseman tietokirjan Tapasin Tolstoin. Taiteilija Ahola-Valon muistikuvia Repinistä Rytiin.

Vuonna 2017 ilmestyi Elpo ry:n julkaisema, kirjoittamani kirja Vallankumouksen suomalainen silminnäkijä. Aleksanteri Ahola-Valon vuosi 1917 Pietarissa. Kirjassa on paljon mielenkiintoista ja ennen julkaisematonta aineistoa vallankumouksesta, jonka keskellä nuori Aleksanteri toimi ja myös vaikutti tapahtumien kulkuun. Kirja toteutettiin opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksella.

Vuonna 2019 ilmestyi lapsille ja nuorille suunnattu kirja Kauppaleikki muuttuu todeksi. Tarinoita seikkailuista Suomen linnoissa. Kirja on lasten näkökulmasta katsova novellikokoelma, jonka seikkailut tapahtuvat viiden vuosisadan aikana suomalaisissa linnoissa. Yksi linnoista on Ilja Repinin kotilinna, jossa Ahola-Valo oikeasti kävi vuonna 1912 näyttämässä piirustuksiaan suurelle mestarille.

Vuonna 2021 ilmestyi Elpo kustannuksen julkaisemana 330-sivuinen tietokirjani Valko-Venäjä ennen Stalinin terroria. Taiteilija Aleksanteri Ahola-Valon dramaattiset vuodet Valko-Venäjällä 1919−1930. Pääosin Ahola-Valon haastatteluihin perustuva elämäkerrallinen historiateos keskittyy Ahola-Valon vaiheikkaisiin ja tuotteliaisiin vuosiin Vitebskissä ja Minskissä. Ahola-Valon kuvaukset ovat täynnä hurjia seikkailuja ja Valko-Venäjän menneisyyden käännekohtia, joista taiteilija kertoi aikoinaan suorasukaisella tyylillä. Myös runsas kuvitus taiteilija töistä ja elämänvaiheista on ainutlaatuista aineistoa. Aleksi Ahtola kirjoitti Yliopisto-lehdessä 17.12.2021 mm: ”Saana Saarinen kirjoittaa kaunista asiaproosaa.

ELPO ry • Vuorikatu 25 B 9 • 13100 Hämeenlinna

Elpo logo.