Risto Suvanto

Minulla on titteli, jota vierastan: varatuomari. Juristit ovat yhteiskuntateknikkoja, jotka toteuttavat menneisyyden ihmisten tahtoa eli lakeja nykyhetkessä. En halua olla menneisyyden agentti, vaan katsoa eteenpäin. Työskentelin pitkään virkamiehenä oikeusministeriössä ja turhauduin olemaan osa koneistoa, joka ei tiennyt, minne oli matkalla.

Elämäni muuttui, kun tapasin vanhan miehen, joka tiesi minne oli matkalla ja mistä oli tullut: Aleksanteri Ahola-Valon. Hänessä eli koko 1900-luvun aatemaailma ja elämän dramatiikka. Ahola-Valo koki olevansa ennen kaikkea kasvattaja (Oulun yliopisto teki hänestä kasvatustieteen kunniatohtorin). Ahola-Valon kuoleman jälkeen halusin ymmärtää lisää kasvatuksesta, ja minusta tuli kasvatustieteen maisteri Tampereen yliopistosta. Tästä tittelistä pidän. Mutta haluaisin, että kasvatustiede olisi jotain muuta kuin mitä se nyt on.

Kasvatustieteen opiskelun jälkeen osallistuin kaksivuotiseen filosofisen praktiikan koulutukseen ja kuulun ensimmäisiin Suomessa koulutettujen filosofisten praktikkojen ryhmään, jonka jäsenet voivat pitää filosofista vastaanottoa. Olen siis korvausta vastaan käytettävissä, jos joku haluaa keskustella elämänsä ongelmista filosofisesti.

Lähes kaiken sen, mitä olin elämästä ja maailmasta oppinut, kirjoitin vuonna 2013 kirjaani Talouskasvun jälkeen. Valtiofilosofimme Pekka Himanen on todennut, että nykyinen politiikka on tullut tiensä päähän. Hän on oikeassa, mutta hänen reseptinsä on väärä. Kirjani takakannessa on ote paikallisen lehden kommentista, jonka mukaan haastan Pekka Himasen. Se on totta. Minulla on oma reseptini ja tulevaisuusvisioni, joita kirjassani perustelen. Maailma ympärillämme on myllerryksen tilassa. Jatkan elämän ihmettelyä ja työstän uusia ajatuksia – jatkoa Talouskasvun jälkeen -kirjalle. 

Olen Elpo ry:n puheenjohtaja.

Nuoruudessani voitin Nuoren Voiman Liiton novellikilpailun, mutta fiktiota en ole sen jälkeen kirjoittanut. Todellisuus on sellaisenaan jo jännittävä. Kirjallista tuotantoani:

  • Aleksanteri Ahola-Valo. Lyhyt elämäkerta. Elpo ry 1986.                                                            
  • Johdanto teokseen Etsijän elämää. Soflin Oy 1993.                                                           
  • Aleksanteri Ahola-Valo ja viisas rakkaus. Elpo ry 1994.                                                                
  • Tie Arvoelämään. Elpo ry 1997.                                                                                          
  • Aleksanteri Ahola-Valo – viisaan rakkauden julistaja. Artikkeli teoksessa Kasvatus- ja koulutuskysymys Suomessa vuosisatojen saatossa (toim.Tähtinen & Skinnari). Suomen Kasvatustieteellinen Seura. Kasvatusalan tutkimuksia 29, 2007.       
  • Paikallishistoriallisia artikkeleita teoksessa Miemalan ja Hattelmanan tarinoita. Vanaja-seura 2013.
  • Talouskasvun jälkeen. Elpo ry 2013.
  • Artikkeli Ymmärtämisen käytännöistä teoksessa Filosofi tavattavissa. Ajatuksia filosofisesta elämästä. Niin&Näin 2014.

ELPO ry • Vuorikatu 25 B 9 • 13100 Hämeenlinna

Elpo logo.