Historia

Ahola-Valon aloite

Elpo ry on perustettu virallisesti 4.11.1983 Aleksanteri Ahola-Valon aloitteesta ja yhdistyksen perustamisasiakirjat allekirjoittivat hänen kanssa ystävystyneet hämeenlinnalaiset. Ahola-Valo oli myös yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja. Kuitenkin Elpon juuret ulottuvat paljon kauemmas: Ahola-Valon lapsuuteen 1900-luvun alun Inkeriin. Ahola-Valo myös 1930-luvun alussa ehdotti virallisen yhdistyksen perustamista.

Ahola-Valo lahjoitti yhdistyksen peruspääomaksi  keittiön pöydän nurkalla tekemänsä tushityön Aurinko ja rakkaus seppelöivät ihmisyyden. Ahola-Valo otti teoksesta ison offset-vedoksen ja totesi että tällä offset vedoksella hankimme miljoonan ja rakennamme opistotalon. Piirroksen alle hän kirjoitti:

Aurinko ja rakkaus seppelöivät ihmisyyden

luomaan maalle elon pyhän, terveen, uuden.

Sen luomisvoimaa ei enää pimeyden voimat estää voi,

kun maan kansakunnat toiveittensa alttarille valonsa toi.

Offset-vedoksia on edelleen saatavilla arkistostamme tai Elpon tapahtumien yhteydessä.

Aurinko ja rakkaus ovat niitä hyvyyden voimia, jotka auttavat ihmistä muuttamaan omaa  psykologiaansa. Pimeyden voimana on ahneus ja itsekkyys, joilla on maailmassa valta. Tämä sanoma on läpäissyt koko hänen tuotantonsa. Esimerkiksi ahneuden valtaa Ahola-Valo on käsitellyt mm. historiallisessa suuressa Viikinki eepoksessa, joka on nähtävillä Nuutajärven Kartanon ruokasalissa sitten kun kartano on avattu yleisölle.

Ahola-Valon toiveista huolimatta Elpo on jäänyt pieneksi yhdistykseksi, jonka jäsenmäärä on vuosittain vaihdellut 40-60 välillä.

Merkittävintä, mitä Elpo ry on saanut aikaan, on kirjatuotanto, ennen kaikkea Koulupojan päiväkirja-sarja jota julkaistiin Ahola-Valon eläessä kolme osaa ja neljäs pian kuoleman jälkeen. Elpon tavoitteena oli saada julkaistuksi koko Koulupojan päiväkirja, joka kuvaa tarkasti Ahola-Valon lapsuuden vuosia 1907−1915. Koulupojan päiväkirja -sarja on nyt valmis kokonaisuudessaan. Kahdeksas ja viimeinen osa julkaistiin syksyllä 2023.

Kirjatuotannon ohella  Elpo on keskittynyt säilyttämään ja luetteloimaan Ahola-Valon mittavaa jäämistöä, jonka Ahola-Valo jo eläessään siirsi Valola-säätiön omaisuudeksi.

Ahola-Valon seura Elpo ry on Suomen kirjailijanimikkoseura ry:n jäsen.

Jokainen Ahola-Valon elämäntyötä arvostava on tervetullut  yhdistyksen jäseneksi.

ELPO ry • Vuorikatu 25 B 9 • 13100 Hämeenlinna

Elpo logo.