Vanhemmat

Isä Pekka Ahola ( 1875-1919) oli aatteilleen omistautunut tolstoilainen ja kansanvalistaja. Isäänsä viitaten Ahola-Valo sanoikin olevansa aatteellinen jo toisessa polvessa. Isä oli Ahola-Valolle monella tavalla esikuva, joka ei koskaan puhunut tyhjänpäiväisyyksiä, mutta ”se mikä hän puhui oli myönteisen asiallista”.Ammatiltaan Pekka Ahola oli nuohooja ja sanomalehtimies, kotoisin Impilahdelta Laatokan rannalta, josta hän 17 vuotiaana pakeni paremman elämän toivossa vuonna 1892 suureen metropoliin Pietariin. Matka Pietariin onnistui salamatkustajana yli Laatokan. Elannon varmistuttua hän ryhtyi opiskelemaan ja löysi itselleen vaimoksi Ida Kultalahden.

Äitii Ida os. Kultalahti (1869-1902), suku lähtöisin Pohjamaalta, piti avioiduttuaan korsettiliikettä Pietarin keskustassa Tallikadulla, asiakkaina Idan hyvän kielitaidon ansiosta paljon ulkomaalaisia mm. Nobelit. Varat korsettiliikkeen perustamiseen hän sai kasvattiperheeltään avioituessaan.
Äiti oli kasvanut ottolapsena varakkaan saksalaisen lääkäri Zellheimin perheessä. Perheen kotikieli oli saksa ja sen lisäksi hän hallitsi hyvin ranskan ja englannin. Lisäksi hän puhui italiaa,venäjää ja suomea. Suomen hän oli oppinut perheen kesähuvillalla Kannaksella.

Pekka ja Ida olivat tavanneet toisensa vuonna 1894 nk. kansan lukutuvissa, joissa ylioppilaat opettivat työläisiä lukemaan.. Tätä toimintaa kutsuttiin nimellä: Mennä kansaan. Ida teki tätä työtä kasvatusisältään salaa. Ida opetti Pekalle venäjän kieltä ja rakastui häneen. Havaittuaan Pekan lahjakkuuden Ida ohjasi hänet vielä journalistiikan iltakursseille, joiden päätyttyä kasvatusvanhempiensa kauhuksi Ida ilmoitti haluavansa avioitua köyhän suomalaisen työläisen kanssa. Lopulta Idan kasvatti-isä, tohtori Zellheim taipui ja suotui tapaamaan sulhasen.Tapaaminen onnistui ja häät vietettiin keväällä vuonna 1899.

Perheesen syntyi kaksi poikaa, Aleksanteri 27.1.1900 ja Felix 13.1.1902. Pian Felixin syntymän jälkeen Ida sairastui keuhkokuumeeseen ja kuoli 28.3.1902. Tähän romahti koko perheen elämä. Koko omaisuus joutui taivaan tuuliin ja lapset lähetettiin Impilahdelle mummolaan.
Pekka oli hämmentynyt ja sekaisin eikä tiennyt, mitä tehdä. Hän elätti itseään nuohoojana ja etsi Alille hoitopaikkoja sukulaisten ja tuttavien luota. Felixin hän lähetti mummolaan, josta tuli isänä luokse vasta vuonna 1907. Pekka Ahola avioitui Anna Sofia Nousiaisen kanssa. Heille syntyi yhteinen lapsi, mutta sekä äiti että lapsi kuolivat synnytykseen.Selviytyäkseen elämän välttämättömyyksistä Pekka avioitui tämän jälkeen Anna Kempaksen kanssa. Äitipuolensa Ali päiväkirjassaan sitten nimesi Anna II:ksi.
Arkielämän puristuksessa Pekka Ahola piti tiivistä yhteyttä silloiseen suomalaiseen sivistyneistöön ja mm.kävi tapaamassa suomalaisten opettajien kanssa vuonna 1904 Leo Tolstoita, myös pieni Ali-poika oli matkalla mukana.

ELPO ry • Vuorikatu 25 B 9 • 13100 Hämeenlinna

Elpo logo.