Mika, Erkki ja pelko

Risto Suvanto

31.7.2023 

Vladimir Putin on julma diktaattori, joka myrkyttää sisäpoliittisia vastustajiaan, kieltää kansalta mediavallallaan ajattelun ja haaveilee olevansa uusi Piertari Suuri (1672-1725). Uskoen omiin mielikuviinsa Putin hyökkäsi raakalaismaisesti Ukrainaan 24.2.2022 ja on vienyt koko maailman militarisoitumisen kierteeseen. Myös suursodan uhka on todellinen. Miten tähän on tultu ?

Suomi solmi Neuvostoliiton kanssa katkeran rauhan 19.9.1944 ja  olemme saaneet olla rauhassa 80 vuotta.Yksi Suomen rauhanpolitiikan toteuttajista on ollut moninkertainen ulkoministerimme Erkki Tuomioja.

Tapasin Erkki Tuomiojan vuonna 1969 lukiolaisena  Mikkelin Paukkulan kesälukiossa, jota veti nuori ylioppilas Erkki Liikanen. Hän oli sosiaalinen nero, joka pyöritti ihmisiä ympärillään miten tahtoi ja kutsui kesälukioon puhumaan myös poliitikkoja, yksi heistä oli Erkki Tuomioja. Muistan elävästi  kuinka Liikanen suhtautui aivan eri tavalla Tuomiojaan kuin muihin. Hän katseli ihaillen Tuomiojaa, laihaa tupakkaa polttavaa hujoppia. Minulle matematiikkaa opettanut Liikanen ihaili ja kunnioitti Tuomiojaa, älykköä. Sen huomasi kaikesta.

Tuomioja oli myös pitkään minun poliitikkoidolini. Lueskelen Tuomiojan 20-vuotiaana kirjoittamaa mielipidekirjaa Tahditon rauhanmarssi. Tässä yksi mielipide:”Suomen turvallisuus on poliittinen kysymys. Jos siitä tulee sotilaallinen ongelma, on turvallisuutemme mennyttä”.  Onko turvallisuudestamme nyt tullut sotilaallinen ongelma?

Erkki Tuomioja  julkaisi 7.2.2022 pienen kirjasen Suomi ja Nato.Miksi Suomella pitää olla mahdollisuus hakea Naton jäseneksi ja miksi sitä mahdollisuutta ei nyt kannata käyttää. (Työväen sivistysliitto 2022). Julkistamispuheessaan Erkki vastusti Natojäsenyytta kuten myös sosialidemokraattisten nuorten edustaja. Paikalla oli myös Mika Aaltola, joka tuskin omassa puheessaan oli kovin vastahankaan Erkin kantaa.  Erkillä oli vielä tuolloin vaikutusvaltaa. Erkki on pystynyt pitämään vuosien kuluessa konsensuksen ulkopolitiikassa hyvin kasassa – ja Suomen turvassa.

Reilut pari viikkoa myöhemmin 21.2.2022 eduskunnan turvallisuuspoliittisessa keskustelussa (Pääministerin ilmoitus 2/2022) Erkki Tuomioja käytti SDP:n ryhmäpuheenvuoron:

”Herra Puhemies!

Olemme joutuneet varautumaan siihen, että jännittyneessä kansainvälisessä tilanteessa sodankäynti myös Euroopassa voi laajentua. Se ei tarkoita sitä, että meihin Suomessa kohdistuisi sotilaallista uhkaa. Tällaisen mahdollisuuden vähentämiseksi olemme sekä pitäneet huolta omasta puolustuskyvystämme sekä siitä, ettei kenelläkään ole aihetta uskoa Suomen osallistuvan tai Suomen aluetta käytettävän muille vihamielisiin tarkoituksiin”….[1]

Tuomioja  toisti sen mikä on perinteisesti ollut Suomen turvallisuuspolitiikan perusta:

1. vahva oma kansallinen puolustus

2.  emme anna aihetta kenelläkään (siis Venäjälle) uskoa Suomen osallistuvan tai Suomen aluetta käytettävän muille (siis Venäjälle) vihamielisiin tarkoituksiin

Tämä on ollut vakaa Suomen linja vuosikausia. Seuraavana päivänä Venäjän hyökkäsi Ukrainaan ja kaikki muuttui.

Suomen media synnytti nopeasti kansaan sotapsykoosin (Erkin termi) ja liityimme silmät ummessa Natoon. Pelkäsimme Venäjän hyökkäystä, vaikka mitään järkevää perustetta tällaiselle hyökkäykselle kukaan ei olekaan esittänyt. Irrationaalinen pelko on vahva voima. Kansan yhtenäisyyttä varjellut Erkki taipui. SDP:n ryhmäpuheenvuoron turvallisuusajattelu heitettiin roskakoriin ja turvallisuutemme takuuksi ryhdyimme uhkaamaan Venäjää vastahyökkäyksellä. Armeijamme sisällytettiin osaksi Natoa. Uusi turvallisuusajattelu:

  1. Armeijamme sisällytetään Naton komentorakenteisiin ja faktisesti Naton komentoon toimialueena koko Naton alue.
  2. Rakennamme mahdollisimman vahvan sotilaallisen pelotteen Venäjää vastaan.

Voi Erkki!  Miten sinun nuoruutesi haaveet rauhan maailmasta ovatkaan murskaantuneet! Nyt me valmistaudumme sotaan.  Pelätkää venäläiset meitä! Olemme ihan itse muuttaneet itärajamme vihan rajaksi. Pelkäämme venäläisiä ja aseemme uhkaavat heitä. Viha on vallannut maailman. Kaikki hankkivat itselleen yhä hurjempia aseita ja yhä hurjempia määriä.

Vladimir Putinin geopoliittinen mielikuvitus on tuhoamassa monimiljoonaista Ukrainan kansaa. Arseniy Yatsenuykin johtamassa Kiovan vuotuisessa Turvallisuuskonferenssissa 26.5.2023 oli mukana Mika Aaltolan johtamana Ulkopoliittisen instituutin tutkijaryhmä, jopa johdon assistentti oli mukana (Iltasanomat 26.5).  Kuka on tämä Arseniy Yatsenuyk?

Arseniy Yatsenuyk oli USA:n apulaisulkoministeri Nylundin suosituksesta Ukrainan pääministeri heti kun demokraattisesti valittu venäläismielinen  presidentti Janukovits oli helmikuussa 2014 väkivaltaisesti syrjäytetty. Janukovits oli mulkku, niin luonnehti Janukovitsia iltapäivälehden toimittaja vierailtuaan vallankaappauksen jälkeen hänen ylellisessä suomalaisten rakentamassa hirsilinnassa, jota  ympäröi laaja suljettu yksityinen valtakunta.. Janukovitsin  kaltaisia mulkkuja oli Ukrainassa useita, useat länsimyönteisiä – joillakin jopa oma yksityinen palkka-armeija. Ne toimivat Ukrainassa samalla kun Janukovits oli  demokraattisesti valittu Ukrainan presidentti.

Janukovits oli valittu rehellisillä vaaleilla – tämän totesivat myös ulkopuoliset vaalitarkkailijat (Johannes Remy: Ukrainan historia. Gaudeamus 2015, 252). Vuoden 2014 väkivaltaisessa vallankaappauksessa syrjäytettiin demokraattisesti valittu presidentti. Demokratia ei väkivaltaisen kumouksen toteuttajille merkinnyt mitään. Kun demokrattisesti valittu valta oli tuhottu,  valtaan nousi Arseniy Yatsenuyk, hän ja Mika tuskin vielä tuolloin tunsivat toisiaan. Mutta nyt tuntevat koska Mika vuosittain on käynyt Arseniy Yatsenuykin johtamassa ja rahoittamassa  turvallisuuskonferenssissa.

Ukrainan sodan sanotaan olevan hyvä ja pahan välinen taistelu – Venäjän agressiivisen julma hyökkäys demokratiaa vastaan.  Putin on paha ja julma diktaattori. Ukraina on hyvä ja demokraattinen. Tilannetta verrataan Suomen talvisotaan 1939-1940. Vertauksella on perusteensa, mutta myös ongelmansa. Venäjä hyökkäsi kun demokraattisesti valittu venäjämielinen presidentti oli ajettu väkivaltaisesti maanpakoon. Vallankaappausta  tuki USA:n poliittiinen johto. Ukraina oli ja on suurvaltojen valtakamppailun areena.

Mika! Tiedät varmasti tämän. Mutta miksi esität, että sota Ukrainassa olisi vain yksinkertainen hyvän ja pahan välinen taistelu? Sinun pitäisi olla tutkija eikä mielikuvilla ratsastava vallantavoittelija. Sinulla olisi loistava tutkimuskohde: tuttavasi Arseniy Yatsenuyk. Miten hän toimi vuoden 2014 vallankaappauksessa demokratiaa vastaan? Miksi hän ensimmäisenä virkatoimenaan  vallankaappauksen jälkeen kielsi Venäjän kielen valtion virastoissa maassa jossa oli 8 miljoonaa äidinkieleltään venäläistä?  Miksi hän jo ennen vallankaappausta nimitti venäläisiä ali-ihmisiksi. Miten hänen venäjävihansa on syntynyt?  Vallankaappauksen väkivallan keskus oli Kiovan Maidan aukio. Miksi ketään ei saatettu rikosoikeudelliseen vastuuseen vallanvaihdon jälkeen vaikka kuolleita oli useita? Miten on mahdollista että heti vallanvaihdon jälkeen Maidan puhdistettiin salamavauhtia kaikesta väkivallan jäljistä  eli todisteista?(Timo Hellenberg Niina Leinonen: Silminnäkijät, Taistelu Ukrainassa. Docendo 2016, 170) Miten Arseniy Yatsenuyk on hankkinut omaisuutensa? Kysymyksiä on leegioittain.  Arseniy Yatsenuykilla on vastauksia. Hän syrjäytti väkivallalla demokratian. Tämä ei tietenkään  oikeuta Putinin hyökkäystä Ukrainaan, ei sotarikoksia, ei julmuuksia, ei mitään, mutta tekee hyökkäyksen jotenkin ymmärrettäväksi. Putin on vastuussa maailman karmeasta kierteestä, sotarikollinen (Haagan Kansainvälisen rikostuomioistuimen pidätysmääräys 17.3.2023). Jos Putin matkustaa Suomeen, laillisuusviranomaisemme pidättävät hänet.

Kentin yliopiston professori Richard Sakwan kirja Taistelu Ukrainasta: Kuinka idän ja lännen intressit törmäsivät. (Suom. Tatu Henttonen). 464 s. Vastapaino, Tampere kuvaa kuinka ukrainalaiset joutuivar maailmanpoliittisen pelin pelinappuloiksi vuonna 2014. Samaa peliä käydään nyt. Voi ukrainalaisia!

Tutkija Mika! Sinun ja johtamasi laitoksen velvollisuus on tutkia – ei mielikuvapolitikointi. Voisit tehdä merkittävää tutkimusta Ukrainan sodan syistä.  Jossain Venäjän eliitin kätköissä elää myös Janukovits. Lähetä joku tutkijoistasi tapaamaan ja  selvittämään hänen osuuttaan vuoden 2014 vallanvaihdossa.USA:n apulaisulkoministeri Nylund vaikuttaa ilmeisesti edelleen Ukrainan asioissa. Mitä hän kertoo vuoden 2014 vallankaappauksesta ? Tämä on lähihistoriaa, jonka seurauksena tapahtuu kauheuksia joka päivä. Laitoksesi pitäisi unohtaa politikointi ja tehdä tutkimusta eli kaivaa totuutta esiin. Miksi et tee sitä?

Poliitikko Mika! Kun seuraan kannanottojasi, niin minusta tuntuu että olet omaksunut kritiikittä Arseniy Yatsenuykin maailmankuvan. Ennen eduskuntavaaleissa suosittelit, että ihmiset äänestäisivät eri puolueiden venäjävihamielisimpiä poliitikkoja. Julistat: ”Nyt pitää mennä eikä meinata! Venäjää ei pidä pelätä” Ja ehdotat yli 3%:a bruttokansantuotteesta sijoittamista aseisiin. (Iltasanomat 19.6). Päinvastoin – Venäjän pitää pelätä meitä. Tämä on ollut kenraaliemme varustautumislinja jo vuosia. Tämän legitimoi ylipäällikkömme 4.6.2023  päiväkäskyssään nro 4 todetessaan meidän olevan osa ”Naton yhteistä pelotetta”.  Olemme nyt militarisoituva Naton pelotekärki Venäjää vastaan yhdessä Puolan kanssa. Pelätkää maailma meitå!

Minua pelottaa Mika!  Mihin meidän pitää  mennä eikä meinata? Asuessasi USA:ssa olit  vaalityöntekijänä George Bushin vaaliorganisaatiossa. Ehdokkaastasi tuli presidentti ja hän hyökkäsi Irakiin 2003. Hyökkäystä analysoi  tuoreeltaan filosofi Mikko Yrjönsuuri: Roistovaltion raunioilla (Gaudeamus 2003). Bush meni eikä meinannut.  Nykytilanteesta YK:n pääsihteeri Guterres totesi 6.2.2023:  ”Mahdollisuudet rauhaan vähenevät koko ajan samalla kun laajemman eskalaation ja verenvuodatuksen mahdollisuus kasvaa. Pelkään, että maailma ei ole kävelemässä unissaan kohti laajempaa sotaa, vaan se on menossa sinne silmät apposen auki”. Pelkään että olet militarismi-innossasi viemässä meidät silmät apposen auki kohti tuhoa. Ennenkuin menee, kannattaisi harkita.

Vieraillessaan Suomessa USA:n presidentti Biden totesi:

” Tänä kriittisenä hetkenä historiassa maailma katsoo nähdäkseen: teemmekö kovan työn, jolla on merkitystä paremman tulevaisuuden rakentamiseksi? Seisommeko yhdessä? Tällä viikolla Suomi ja Yhdysvallat yhdessä liittolaistemme ja kumppaniemme kanssa sanoimme kovaan ääneen ”kyllä”.  (Ilta-Sanomat 14.7.2023)

Kriittinen hetki historiassa? Kova työ? Mihin kovaan työhön me valmistaudumme USA:n ohjauksessa?

Toisenkinlaisia ääniä USA:ssa on. Robert F. Kennedy Jr (presidentti John Kennedyn veljenpoika) ilmoittautui 5.4.2023 demokraattien presidenttiehdokkaaksi. Hänen twiittinsä:

”Sadattuhannet ukrainalaiset nuoret ovat jo kuolleet, koska Amerikan ulkopoliittinen eliitti manipuloi heidän maansa sotaan toteuttaakseen turhan ja turhanpäiväisen geopoliittisen fantasiansa.”  https://twitter.com/RobertKenned…/status/1679920422572130325?

Miten on Erkki ja Mika?  Oletteko tekin USA:n eliitin manipuloimassa geopoliittisessa fantasiassa?


[1] https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Puheenvuoro/2022/Sivut/PUH_14+2022+4+2+2.aspx

ELPO ry • Vuorikatu 25 B 9 • 13100 Hämeenlinna

Elpo logo.